Месечната инфлация е -0.3%, а годишната е 2.4 на сто, отчитат

...
Месечната инфлация е -0.3%, а годишната е 2.4 на сто, отчитат
Коментари Харесай

НСИ: Месечната инфлация е -0.3%, а годишната е 2.4%

Месечната инфлация е -0.3%, а годишната е 2.4 на 100, регистрират от Национален статистически институт. Според данните има спад на цените през април по отношение на март тази година. Ако погледнем обаче огромната картина - от май 2023 година до април 2024 година животът е поскъпнал с 5.7%.
Прочетете още
През април 2024 година по отношение на предходния месец най-голямо е понижението на цените в групите: „ Развлечения и просвета “ (-5.9%), „ Съобщения “ (-2.1%) и „ Здравеопазване “ (-1.2%). Увеличение е записано в групите: „ Облекло и обувки “ (+6.8%), „ Транспорт “ (+1.0%) и „ Алкохолни питиета и тютюневи произведения “ (+0.8%). Без смяна остават цените на стоките и услугите в група „ Разнообразни артикули и услуги “ и в група „ Образование “.



В групите на нехранителните артикули и услугите е записано понижение на цените при: пакетни услуги за отмора и туристически пътувания в страната - с 9.8%, хотели във ваканционни центрове и курорти - с 9.4%, метан за ЛТС - с 2.9%, пелети - с 1.7%, дърва за отопление - с 1.4%, газ пропан-бутан за ЛТС - с 1.1%, въглища - с 0.8%, артикули и препарати за разчистване и поддържане на дома - с 0.6%, артикули за персонална хигиена и козметични артикули - с 0.5%, и други.



Регистрирано е понижение на цените на лекарствените артикули - с 2.0%, а цените на лекарските и стоматологичните услуги са се нараснали надлежно с 2.6 и 0.2%.



При нехранителните артикули и услугите е записано нарастване на цените при: облекло - със 7.1%, пътнически въздушен превоз - с 6.8%, обувки - с 6.7%, кина и театри - с 1.6%, бензин А95Н - с 1.4%, централно газоснабдяване - с 1.3%, бензин А100Н - с 1.2%, курсове за водачи на ЛТС - с 1.1%, бръснаро-фризьорски услуги и услуги за поддържане на добър външен тип - с 0.8%, услуги за настоящ ремонт и поддържане на жилище – с 0.6%, дизелово гориво - с 0.4%, услуги по публично хранене - с 0.3%, газообразни горива за битови потребности - с 0.1%, и други.



За да покрием условието за инфлацията на еврозоната, тя би трябвало да спадне още. И да бъде най-вече с 1,5 на 100 над междинната в трите страни с най-ниска такава. Така у нас средногодишната инфлация за интервала май 2023 - април 2024 година е 5,5%. За същия интервал най-ниска е тя в Литва 0,4%, Финландия с 0,6 на 100 и Италия – 1 %. Според икономиста Георги Вулджев това значи, че няма по какъв начин да сменим лв. с еврото от следващата година, предава Нова.
„ Няма късмет да осъществим критерия за 1 януари 2025 година. Абсолютно невероятно е към този миг. И надлежно ще би трябвало да бъде отсрочено присъединението ни по този аршин ”, безапелационен е икономистът Георги Вулджев.
Вариант за изключение, сходно на това за Хърватия, също е малко евентуален. „ В момента ще е доста по-трудно - чисто стопански, да се обоснове. В случая на Хърватия - трите страни, които имаха много по-ниски равнища на инфлация от нормата, специалистите на Европейския съюз решиха, че има деформиране. Но в нашия случай би трябвало да се извадят съвсем половината страни от еврозоната, което просто няма по какъв начин да стане ”, показва Вулджев.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР